Frequently Asked Questions

Rianne Schaap28 Comments

Na alle media aandacht voor The Green Happiness zijn er veel vragen. Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen en gaan we ervan uit dat we daarmee meer verduidelijking geven.

1. Wat vinden jullie van de ophef in de media?
Wij vonden dat niet altijd even leuk. De kritiek is bij vlagen zeer scherp vooral van personen die onze boeken niet hebben gelezen. We zijn blij met de hartverwarmende steun van onze fans die ons niet in de steek laten. De dialoog over bewust eten lijkt inmiddels in een stroomversnelling te raken. In 2015 had de helft van de Nederlanders boven de 20 jaar overgewicht. 13,7% had obesitas. Welvaartsziekten, de kosten van de zorg ter voorkoming en genezing daarvan en dreigende grondstoftekorten zijn écht een groter probleem dan de opmerking over een kippenei. Onze missie is mensen inspireren om door bewuster te eten zich energieker, fitter en gelukkiger te voelen.

2. Hoeveel eiwitten adviseren jullie per dag te eten en waar is dit op gebaseerd?
Gemiddeld moet volgens de Gezondheidsraad bij volwassenen ten minste zo’n 10% van alle calorieën afkomstig zijn uit eiwit. Zie ook het artikel van Dr. McDougall en het gezaghebbende boek The China Study van Dr. C Campbell. De hoeveelheid calorieën uit eiwitten op een gemiddelde dag in de menusuggesties in Your 50 Days of Green Happiness is ongeveer 12% van de totale calorie-inname. Zonder de suggesties voor vlees en vis. De eiwitinname in Your 50 Days of Green Happiness is dan ook ten minste in lijn met het minimum dat de Gezondheidsraad aanbeveelt. Daarnaast geven we ook aan dat je na de vijftig dagen de porties en daarmee de eiwitinname kan vergroten zodat je op gewicht blijft en niet verder afvalt.

3. Is Your 50 Days of Green Happiness nou een dieet of een lifestyleadvies?
Your 50 Days of Green Happiness is een lifestyleadvies met menusuggesties die als dieet kunnen worden gevolgd. De menusuggesties voor een korte duur, vijftig dagen, zijn een dieet en facultatief onderdeel van ons lifestyleadvies. Wij volgen die lifestyle en wij zijn daar happy mee omdat het voor ons en vele volgers werkt. Dat betekent niet dat wij zelf volcontinu “op dieet” zijn. In zijn algemeenheid raden wij af welk dieet dan ook heel lang te volgen, tenzij op uitdrukkelijk medisch advies.

4. Wat vinden jullie van vlees, vis, ei en zuivel?
Persoonlijk eten wij nagenoeg geen vlees, vis, ei en zuivel meer. Onze redenen hiervoor gaan verder dan alleen het gezondheidsaspect. Wij zijn ook bezorgd om het milieu en dierenwelzijn. Dat betekent niet dat wij die persoonlijke overtuiging aan iemand willen opleggen of dat we geloven dat vlees, vis, ei en zuivel niet inpasbaar zijn in een gezond voedingspatroon. Wel vinden wij het onderwerp belangrijk genoeg en passend in een bredere dialoog hoe wij met de dieren, de natuur en onze planeet omgaan.

5. Is Your 50 Days of Green Happiness helemaal veganistisch?
De menusuggesties die wij doen zijn grotendeels op plantaardige basis. Wél geven wij in de dagmenu’s van Your 50 Days of Green Happiness expliciet suggesties voor het gebruik van vlees of vis. De beslissing die suggesties te volgen is aan jou, jij bepaalt of je ze ter harte neemt ja of nee. Jij bepaalt dan ook of jij Your 50 Days of Green Happiness veganistisch interpreteert, of niet. Het is dus niet zo zwart-wit als wellicht wordt gesuggereerd.

6. Hoe lang raden jullie aan Your 50 Days of Green Happiness te volgen?
In Your 50 Days of Green Happiness doen we een eetsuggestie voor een periode van vijftig dagen. Dat is ook de titel van ons boek. De lifestyle zoals we die in ons boek beschrijven werkt voor ons en vele anderen maar –nogmaals- wij zijn niet volcontinu op dieet en raden niemand aan dat wel te doen. Wanneer je de vijftig dagen stipt volgt adviseren wij na afloop daarvan de dagmenu’s een eigen draai te geven en zelf aan te passen aan jouw individuele voedingsbehoefte.

7. Your 50 Days of Green Happiness bevat veel groente en fruit. Het Voedingscentrum beweert dat er weinig gebruik wordt gemaakt van graanproducten, zuivelvervangers, peulvruchten en dat er geen noten, vlees, vis, ei en zuivel in de menusuggesties zitten. Klopt dit?
Nee, dat klopt niet. De basis van onze gerechten zijn verse, onbewerkte plantaardige voedingsmiddelen. In de gerechten wordt veel gebruik gemaakt van groenten en fruit in combinatie met complexe koolhydraatbronnen, zoals aardappels, rijst, quinoa, boekweit en havermout. Ook noten en zaden vind je terug in onze menusuggesties, net zoals peulvruchten. In de dagmenu’s van Your 50 Days of Green Happiness worden opties gegeven voor het toevoegen van vlees of vis. We maken ook gebruik van vleesvervangers en vervangers van zuivel zoals amandelmelk, rijstmelk, kokosmelk en sojayoghurt.

8. Het Voedingscentrum beweert dat je op de “langere termijn” een tekort aan “één of meerdere voedingsstoffen” kunt oplopen wanneer je Your 50 Days of Green Happiness volgt. Klopt dit?
Wij hebben de wijsheid niet in pacht, het antwoord op deze vraag die over diverse aspecten gaat is lastig te geven. Om een goed antwoord te kunnen geven op deze vraag is empirisch wetenschappelijk onderzoek nodig naar eventuele effecten op de “langere termijn”. Dergelijk empirisch onderzoek is niet voorhanden. Het lijkt erop dat de stelling dat het risico om op de “langere termijn” een tekort aan één of meerdere voedingsstoffen kan ontstaan slechts een theoretische achtergrond heeft. Wij juichen het uitvoeren van empirisch onderzoek naar die stelling zeer toe.

Wat het Voedingscentrum bedoelt met “langere termijn” is ons niet duidelijk gemaakt. Ons boek heet Your 50 Days of Happiness en dat is wat ons betreft best een korte termijn. Inzicht is nu, voor de lange termijn, niet beschikbaar. Zodra wetenschappelijke inzichten veranderen, nemen wij die inzichten natuurlijk ter harte.

9. Jullie menusuggesties bevatten geen zuivel. Is de calciumhoeveelheid in jullie menusuggesties riskant laag zoals het Voedingscentrum aangeeft?
Waar het calciuminname via zuivel betreft is Nederland wereldwijd min of meer koploper. Calcium is een mineraal dat zich bevindt in de aardbodem waar het door planten wordt opgenomen. Plantaardige bronnen van calcium zijn onder andere groene (blad)groenten, peulvruchten, fruit, noten, zaden en zuivelvervangers. Deze zijn opgenomen in de dagmenu’s in Your 50 Days of Green Happiness. Calcium zit dus niet alleen in zuivel. Er zijn indicatoren dat het nemen van minder/geen zuivel niet automatisch een negatief effect heeft op de hoeveelheid calcium in het lichaam. Volgens de WHO blijkt dat in landen (zoals Nederland) met traditioneel hoge zuivelinname botontkalking vaker voorkomt. De calciuminname is niet hetzelfde als de calciumopname. De opname van calcium in het lichaam hangt samen met de inname van andere producten die de opname kunnen beïnvloeden, zoals ook het Voedingscentrum aangeeft. De hoeveelheid calcium die iemand nodig heeft hangt daarmee samen met het volledige eet- en leefpatroon van de persoon. Onze menusuggesties bevatten inderdaad minder calcium dan het Voedingscentrum aanbeveelt. Wij denken dat onze menusuggesties geen riskant calcium tekort veroorzaken.

10. Hoe zit het met vitamine B12. Is het nodig te suppleren?
Het nuttigen van dierlijke producten is helaas geen garantie dat de vitamine B12 status in je lichaam optimaal is. Je vitamine B12 status is niet alleen een kwestie van inname, maar ook van omzetting en opname in het lichaam. Wij geven aan dat het verstandig is zo nu en dan je vitaminewaardes in je lichaam te laten checken. Aan de hand van deze waardes kun je -onder begeleiding van een arts of therapeut- al dan niet besluiten te suppleren. Dat adviseren we ook in Your 50 Days of Green Happiness.

11. Hoe krijg ik voldoende jodium en vitamine D binnen?
Jodium is een spoorelement dat je terugvindt in o.a. gejodeerd zout en in grote hoeveelheden in zeewier. Mede daarom maakt zeewier onderdeel uit van onze menusuggesties. De ADH jodium is 150 microgram per dag voor een volwassene. Wij denken dat de recepten in lijn zijn met de jodiuminname zoals het Voedingscentrum adviseert. Vitamine D is eigenlijk een hormoon; het lichaam kan dat zelf aanmaken. De belangrijkste bron van vitamine D is de zon. Buitenactiviteiten promoten wij sterk waardoor de inname van vitamine D gewaarborgd zou moeten zijn.

12. Hoe zit dat nou met het ei?
Dat was niet zo handig van ons. Een kip menstrueert natuurlijk niet. Er zijn verschillende redenen waarom wij een voedingspatroon met minder dierlijke producten zoals eieren aanraden:

  • Het belastende effect dat de productie van dierlijke voedingsmiddelen heeft op het milieu.
  • De wijze waarop dieren worden gehouden in de bio-industrie.
  • De indicatoren dat een plantaardige voeding gezondheid bevorderende effecten heeft op het lichaam.

13. Hoe beoordelen jullie wetenschappelijke bronnen?
Onze menusuggesties zijn doorgerekend aan de hand van gangbare wetenschappelijke normen. Your 50 Days of Green Happiness promoot een lifestyle. Een lifestyleadvies is lastig wetenschappelijk te benaderen. Onze boeken zijn geen theorieboeken en bevatten onze persoonlijke opvattingen. Ook opvattingen die niet over voeding gaan. Naast het schrijven van boeken geven wij persoonlijk dieetadvies op maat. Dat advies is –zoals het woord al zegt- geen lifestyleadvies. Dieetadvies op maat geven wij exclusief op basis van wetenschappelijke inzichten.

14. Hoe zit het nu met die BIG registratie en jullie relatie met de NVD?
De Wet BIG verdeelt de beroepen waarop die wet ziet in drie groepen. Wij zijn gediplomeerde diëtisten en hebben daarvoor een HBO opleiding gevolgd en afgerond. Bij het Kwaliteitsregister Paramedici wordt eenmalig geregistreerd of paramedici zoals wij voldoen aan de opleidingseisen van de Wet BIG. Daaraan voldoen wij. Krachtens de Wet BIG mogen wij ons dus registreren in het Kwaliteitsregister Paramedici.

Onze KP-nummers zijn: Tessa: 19912116589 – Merel: 19912743389

De NVD is een beroepsorganisatie waar je je als diëtist vrijwillig maar tegen betaling bij kunt aansluiten. De NVD behartigt belangen van diëtisten en heeft overleg met zorg- en overheidsinstellingen die zich met voeding bezighouden. Wij onderschrijven de missie van de NVD en overleggen met hun mede vanwege de recente media-aandacht.