Door middel van voeding van je acne af, kan dat?

Rianne Schaap10 Comments

Geloof ons: na het proberen van deze tips zou je bijna je foundation in de prullenbak willen smijten. Bijna dan.

Acne kan veroorzaakt worden door verschillende dingen. Zo heb je te maken met genetische factoren, hormonen, maar ook voeding kan een rol spelen in de aanmaak of juist het wegblijven van puistjes.

WAT MOET JE VOORAL NIET ETEN?

De eerste grote boosdoener van ontstekingen in je gezicht (ja, dat zijn die pukkels) en huidveroudering is het eten van geraffineerde suikers. Dat zijn dus de witte suiker(producten) die je terugvindt in koek, snoep en frisdranken. Maar ze zitten helaas ook verstopt in het ijsje van de Italiaan, het witte broodje of croissantje wat je net hebt belegd met chocoladepasta en de muesli waarvan je dacht dat ‘ie zo gezond was. Check dus voordat je iets koopt de ingrediëntenlijst op de verpakking om te voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan. De suikers in deze producten kunnen ontstekingsreacties uitlokken in het lichaam en dat kan je dus onder andere terugzien in puistjes. (1)

Daarnaast heb je wellicht al van mensen in je omgeving gehoord dat sinds zij gestopt zijn met het drinken of eten van melk(producten), hun acne en huidproblemen afnamen. Hoe kan dat nou toch? Komt-ie: in melk zit groeihormoon. Logisch, want de melk die wij drinken is eigenlijk bedoeld voor pasgeboren kalfjes. Onderzoek heeft aangetoond dat er een verband is tussen het binnenkrijgen van groeihormoon en het ontstaan van acne.

Tip: probeer eens drie weken lang zuivel (dus ook melkchocolade en een latte macchiato) te vermijden. En kijk wat het voor jouw huid doet!

WAT EET JE DAN WEL?

Vul je boodschappenmandje met zoveel mogelijk zoete aardappelen, spinazie, wortels, sinaasappels, mandarijnen en bananen. De reden? Deze voedingsmiddelen zitten bomvol vitamine A wat de celgroei stimuleert en zo kan helpen om acne te voorkomen.

Daarnaast is het verstandig om minstens 10 minuten per dag even buiten te zijn voor je dagelijkse portie vitamine D. Ook dat helpt voor een stralende huid en ondertussen help je met die dosis vitamine D ook je botten en immuunsysteem.

Bronnen:
1. BC Melnik. Linking diet to acne metabolomics, inflammation, and comedogenesis: an update. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2015 Jul 15;8:371-88. doi: 10.2147/CCID.S69135. eCollection 2015.

Let op: voordat je medische beslissingen neemt, raadpleeg altijd je eigen arts.