Instant Flat Belly Tip

Tessa Moorman

Platte buik? Lees dit dan even

Vorige week had ik ineens een superopgeblazen buik. Ik voelde me direct 10 kilo zwaarder, m’n broek knelde en het meest vervelende: m’n buik deed pijn. Help! Herkenbaar voor iemand? Wat ging er mis en hoe zorg ik de volgende keer dat ik wél een platte, pijnvrije buik houd?

De most perfect summer fruit: melons!

Ons lichaam hoeft vrijwel geen moeite te doen om meloen te verteren dankzij de grote hoeveelheid enzymen en co-enzymen die het bevat en het lichaam versterken. Ze legt Anthony William uit in zijn boek Life-Changing Foods. Het eten van een meloen vergelijkt hij met ‘’getting intraveneous nutrient therapy’’ doordat de voedingsstoffen uit een meloen zo snel in het lichaam hun werk kunnen doen. Meloenen zijn in essentie ballen gefilterd water en biochemisch gezien exact wat ons lichaam nodig heeft. De samenstelling van het water is nagenoeg gelijk aan dat van ons bloed en de overvloed aan biobeschikbare natrium, kalium en glucose maakt meloen een van de meest hydaterende voedingsmiddelen die je kunt eten. Perfect dus op een warme zomerdag!

Wat is het probleem dan met meloenen?

Meloenen verteren dus enorm snel, ze bevatten van alle fruitsoorten het meeste water! Hoe meer water een voedingsmiddel bevat, hoe sneller het verteert wordt en door het maagdarmkanaal heengaat. Dat is over het algemeen een goed teken want dat betekent dat je lichaam efficiënt werkt en voedselresten niet onnodig lang in het maagdarmkanaal blijven liggen met het gevaar dat het daar begint te rotten of gisten (met alle nadelige gevolgen van dien). Wanneer je darmen steeds goed leeg kunnen worden gemaakt helpt dat ook om een opgeblazen gevoel te vermijden.

Maar dat meloenen zo snel verteren kan óók betekenen dat wanneer er nog ander voedsel in het maagdarmkanaal ligt wat minder snel verteert er een soort filevorming kan ontstaan. Meloenen kunnen door al dat water en die fruitsuikers dan vervolgens snel gisten en dus een opgeblazen buik veroorzaken!

Wanneer je 1 of 2 stukjes meloen eet zal je dit effect misschien niet zo snel voelen. Maar wanneer je net als wij, met veel plezier een halve of hele meloen oplepelt dan kunnen de volgende tips best wel eens van pas komen om een platte, pijnvrije buik te houden!

Instant flat belly tips (wanneer je meloen eet):

1. Eet meloen op een nuchtere maag. Dus bij voorkeur als ontbijt of wanneer je minimaal 4 uur daarvoor niet gegeten hebt. Verwacht niet dat, wanneer je de avond ervoor een zware maaltijd hebt gegeten, je maag-darmkanaal de volgende ochtend direct leeg is. Dus houd daar rekening mee wanneer je enthousiast begint aan je meloen!

2. Eet meloen als maaltijd of snack op zich. En dus niet in combinatie met andere voedingsmiddelen, zeker niet voedingsmiddelen die een veel langere verteringstijd nodig hebben zoals kaas, vlees of noten. Je kunt je (water)meloen wel opleuken met bijvoorbeeld wat limoen- of citroensap, passievrucht of wat fijngesneden munt. Wacht minimaal 20 minuten voordat je iets anders gaat eten en klok je meloen niet weg met een groot glas water.

3. Eet rustig en kauw goed. Hier gaat het bij mij persoonlijk vaak mis. Ik schrok mijn eten vaak veel te snel naar binnen en vergeet te kauwen. Maar tijdens het kauwen kunnen verteringsenzymen uit de mond op je eten inwerken. Hoe beter je eten is gekauwd, hoe meer vitamines en mineralen je lichaam eruit kan halen en hoe minder groot de kans dat het voedsel gaat fermenteren of gisten in het maag-darmkanaal.

Dus waarom kreeg ik last van mijn buik?

Ik had té snel en iets té veel meloen gegeten. Dan wel in de ochtend, maar de avond daarvoor had ik een wat zwaardere maaltijd gegeten met peulvruchten. Tegelijkertijd met de meloenen dronk ik een supergroot glas ijskoud kokoswater = verteringssappen verdunnen = minder goede vertering = grotere kans op fermentatie. En nog voordat ik voelde dat m’n maag goed leeg was en ik honger begon te krijgen begon ik aan m’n lunch (want ja het was nou eenmaal lunchtijd…). Met dus als gevolg dat ik de rest van de middag met een opgeblazen buik en buikpijn zat. Ik heb er in elk geval van geleerd! Wat zijn jouw ervaringen met meloen?

Bronnen:
1. Anthony William. Life-Changing Foods: Save Yourself and the Ones You Love with the Hidden Healing Powers of Fruits & Vegetables. Hay House, Inc. November 8, 2016.